Lachen verbindt dus lach samen!
20 december 2017

Media van over en met Lachcoach Martin Kuijper

Media

In de media zijn tal van filmpjes en interviews te vinden over lachen. Op deze pagina mijn bijdragen tot heden en er volgt ongetwijfeld meer!

Media Gewoon Lachen

Corona proof – Online lachen (dec 2020)

Als je na het bekijken van het filmpje (even) een glimlach op je gezicht had dan weet je nu al dat het werkt. Leuk! Ik vraag meteen een OFFERTE

NPO Start – Anti Pest Club (sept 2019)

anti pest club

Ik vind m leuk! En jullie? Kijk en reageer. In plaats van OM elkaar lachen mag er veel meer MET elkaar worden gelachen. De anti pest club vind dat ook! (Op 15:10 komt de lachkoning met de workshop)

Lachkoning Martin bij Hypnose Instituut Nederland (HIN) meer dan 300 personen

credits video: Saskia van Velzen credits fotografie: Tjerk Laan fotografie

Lachclinic bij Evers Staat Op radio 538

Lachclinic bij Evers-Staat-Op-Radio538

Omroep Flevoland TV aanwezig bij première Lachclub Almere… (24 februari 2018)

Radio Omroep Flevoland: Lachcoach Martin Kuijper uit Almere is een lachclub begonnen… (24 februari 2018)

Vele verschillende manieren van lachen

Lachworkshops van 8 tot 500 personen

 Lachen op basisschool De Egelantier

Met dank aan Rene Dekker van Cannon Ball Media en de kids van OBS De Egelantier voor het maken van het filmpje

Serious Request Lachworkshop december 2016

Interview met Martin september 2017

Fake It Till You Make It

Door: Fenke Over

Martin Kuijper (54) is naast fotograaf sinds 1,5 jaar ook lachcoach. Toen hij zelf in een moeilijke fase van zijn leven zat raadde een vriendin hem aan de opleiding tot lachcoach te volgen. Ze zei: “Je hebt een mooi klinkende lach. Je zou eens wat vaker moeten lachen. Als je lacht word je vanzelf blij. En als lachcoach maak je dan niet alleen jezelf maar ook anderen blij.”

Martin volgde dit advies op en werd gecertificeerd lachcoach. De grondlegger van de opleiding is de Indiase Dr. Madan Kataria. Martin geeft workshops aan zowel particulieren als bedrijven. Bij particulieren moet je denken aan familiefeesten, vrijgezellenavonden of reünies van bijvoorbeeld jaarclubs van studentenverenigingen. Het grootste gezelschap dat hij tot nu toe “heeft laten lachen” is 75 man.

Een tijdje geleden werd hij benaderd door een oudere dame die niet lang meer te leven had. Ze vertelde:”Mijn man is aan het dementeren en ik heb een dochter met een verstandelijke beperking. Voor beiden zal ik nu buiten de deur een oplossing moeten vinden omdat ik er straks niet meer ben om voor ze te zorgen.” Ze wilde graag een lachworkshop reserveren voor haar familie omdat ze aan haar kinderen en kleinkinderen wilde meegeven dat het leven ondanks tegenslagen gewoon doorgaat en dat je moet blijven lachen en genieten. “Dat werd natuurlijk een workshop met een lach en een traan” vertelt Martin.

Ik wil weten wat je doet als je een groep hebt die het niet ziet zitten. “Dan leg ik uit dat je geen aanleiding nodig hebt om te lachen. “Fake it till you make it”; je lichaam weet het verschil niet tussen echt lachen en lachen zonder reden. Het maakt evengoed endorfine aan. Soms sta ik voor een groep echte denkers. Die vinden spontaan lachen moeilijk. Dan raad ik aan terug te denken aan een situatie waarin je als kind samen met een vriendje of vriendinnetje de slappe lach had.”

Het komt trouwens regelmatig voor dat er een paar mensen ècht de slappe lach krijgen. “Dat is een ideale situatie voor een coach, want dan gaat de hele groep plat en kan niemand meer stoppen.”

Door te lachen komen soms ook lang opgekropte emoties vrij. Iedereen weet dat er tussen lachen en huilen vaak een erg dun scheidingslijntje zit. Dan gaat lachen over in huilen. Tijdens een workshop was er een keer een mevrouw die zei: “Ik heb al zolang niet gelachen dat ik er nu van moet huilen.”

Bedrijven willen meestal in het kader van teambuilding gebruik maken van de diensten van een lachcoach. Het is ideaal voor grotere groepen mensen die elkaar nog niet zo goed kennen. “Bij lachen laat je je menselijke kant zien en valt de hiërarchische bedrijfsstructuur weg dus als je samen lacht, ben je vriendjes en voor vrienden doe je meer dan voor vreemden: lachen verbindt.” Bedrijven kunnen ook kiezen voor zogenaamde ‘Energizers’: korte oppepsessies tijdens bijvoorbeeld congressen bedoeld om iedereen even wakker te schudden. Er worden handen geschud, er wordt geklapt en gelachen.

Door de verhoogde bloedcirculatie die ontstaat is er meer zuurstofopname in het bloed en kan je meer informatie opnemen.

Ziet u een workshop voor uw bedrijf, feest of uitje wel zitten of bent u gewoon nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op www.gewoonlachen.nl

Lachworkshop-Almere

gewoon lachen